.
.
01 / 05
02 / 05
03 / 05
04 / 05
05 / 05

 

Cum a început

O grupă de tineri din localitatea Buchs, Elveția și-a zis: E timpul să acționăm în loc să discutăm !

În 1991 am pornit pentru prima dată cu 3 microbuze VW spre România. În anul 1994 a avut loc primul contact cu Republica Moldova și cu tânăra familia Dinca.

În cele din urmă s-a stabilit o colaborare eficientă. Vasile și Ica susțineau pe acea vreme cu vorba și fapta o organizație de stat pentru persoane nevăzătoare. Atunci Ica și Vasile locuiau încă în România. Colaborarea cu organizația pentru orbi era atât de reușită, încât noi am riscat și în anul 1999 am cumpărat o casă în orașul Cahul, la sudul Moldovei. În luna februarie a anului 2000 Vasile s-a mutat cu întreaga familie în Republica Moldova. Pe atunci era puțină electricitate: circa 4 ore pe zi. Aceiași situație era și la capitolul aprovizionării cu apă: Dimineața de la ora 6:00 până la 10:00 și seara de la 18:00 la 22:00.

Necesitățile oamenilor din localitate erau foarte mari. Vasile și Ica au început să ajute persoanele oarbe și cu probleme de văz.

Datorită unui contact stabilit cu o familie de elvețieni, ce a înființat o cantină socială pentru copii în orașul Cahul, și care apoi s-a reîntors în România, administrarea acestei cantine a devenit parte din însărcinările noastre.

Lucrarea a crescut și crește până în prezent. Vasile, Ica și echipa lor sunt niște oameni harnici și de încredere, ceea ce face posibilă cooperarea lor cu persoane cu simțul inițiativei și săritori la nevoie din Elveția.

De asemenea alte persoane nevoiașe pot profita de diferite oferte, care sunt prezentate succint la rubrica ”Proiecte” . În perioada 2008-2015 a fost construit centrul «Pro Lumina», în care se află acum și o cantină.

Următorul pas major este construcția pe lângă centrul social a unui azil de bătrâni pentru circa 50 de persoane.